De vrei să vizitezi un loc deosebit, plin de suflet și o frumusețe naturală irepetabilă, trebuie să treci pe la Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” din Călărășeuca. Situată în rezervaţia naturală Calarașovca, la 5-6 km de oraşul Otaci.
Mănăstirea este situata la ieşirea din defileu şi este împrejmuită din 3 părţi de stînci şi pădure. În vîrful uneia dintre stînci se află schitul-peşteră şi crucea instalată alături de el. Mănăstirea din Călărășeuca este un locaș de maici. Nu se cunoaşte data exactă a întemeierii mănăstirii. Conform legendei, în peştera din preajma locaţiei actualei mănăstiri trăia un călugăr sihastru, care a fondat un schit monahal. Se presupune că la sfîrşitul secolului XVI – începutul secolului XVII aici a fost ridicată prima biserică din lemn.
În anul 1747 Maria Cantacuzino dăruieşte schitului pămînt din votcina sa. În 1780 cu ajutorul lui Marcu Donici din Movilău, care a primit binecuvîntarea Patriarhului Ierusalimului Avraam, a fost ridicată biserica din piatră, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, care a fost sfinţită în 1782.
În 1813 schitul a fost transformat în mănăstire şi a trecut în subordinea eparhiei Chişinăului, însă economic a depins un timp de mănăstirea Sf.Sava din Iaşi.
În anul 1853 prin contribuția generalului Nicolai Cerkez și a Elenei Cantacuzino, pe teritoriul mănăstirii a fost ridicată o biserică de lemn. Biserica a fost sfințită în acelși an cu numele Sf.Mitrofan de Voronej. Biserica este refacută în anul 1911 în stil rusesc, din piatră, sub egumenia starețului Ioan.
În anul 1916, în timpul primului război mondial, călugării din Călărășeuca au fost mutați la mănăstirea Dobrușa, iar în locul lor la Călărășeuca sînt aduse călugărițele din orașul polonez Wirow, împreună cu stareța Ambrosia.
Drumeția "O gură de aer până la cină"
O drumeție ușoară pe marginea satului Fetești, pe o cărărușă "secretă" spre vârful stâncii La Andrei și după înconjorul acesteia, prin aromele de pini și flori de câmp, spre "balconul" lui Andrei și spre casă, la masă.
Conacul Pommer din parcul Țaul
Unul dintre cele mai frumoase conace din cel mai mare parc din Republica Moldova.
Drumeția "Până-n Mica Elveție"
O drumeție prin cele mai împădurite zione ale Rezervației Peisagistice "La Fetești", inclusiv stânca "La Andrei" și stânca din centrul acestei păduri de stejari, râul Draghiște și aleea de stejari, precum și podețul romantic de aici.
Drumeția preistorică La Castel pe la Dintele Dragonului și lăcașurile omului primitiv
O drumeție în perioada preisotircă a omenirii, prin rezervația La Castel, un stop la giganticul "Dinte al Dragonului", până la Grotele de la Brînzeni, unde s-au găsit urme de locașe de circa 40 de mii de ani.
Rezervația Naturală Pădurea Domnească
Șapte superbi zimbi și stejari multisecular de circa 250 de ani și cu înălțimi de peste 35 de metri, pot fi admirați în Rezervația Naturală Pădurea Domnească.
Pe sub Aripa Dragostei spre Canionul Trinca
Se spune că în stâncile milenare de pe Draghişte locuiau oameni acum 80 de mii de ani, adică în paleoliticul mijlociu. Toponimul Trinca ar fi venit de la Tinca, soţia boierului Sturza, care, potrivit legendei, ar fi primit în dar satul de la domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Dovezi sunt multe. Vestigiile cercetate spun lucruri interesante despre oamenii care au locuit de la începuturi aici. Potrivit istoricilor, la Trinca au fost depistate resturi de staţiuni din eneolitic (acum cinci-şase mi
Degustarea băuturilor Barza Albă
Vreți să degustați un divin de jumătate de secol printre mii de butoaie de stejar?
Casa Muzeu Grigore Vieru
Simți atmosfera locurilor unde a copilărit renumitul piet Grigore Vieru.
"Terra Incognita" de la Corjeuți
"Terra Incognita" de la Corjeuți
Conacul familiei Ohanowicz
Un loc plin de enigme și légende, amplasat într-un parc de 16 ha, proiectat de Alexandru Bernardazzi.
Casa Memorială Constantin Stamate
Un muzeu cu 350 de articole, inclusiv: mobilier, cărți, fotografii, ziare și reviste.
Drumeția "Palmierul" din Cariera de La Fetești"
Drumeția "Palmierul" din Cariera de La Fetești"
Grota Duruitoarea Veche
Locația în care au fost descoperite primele urme ale omului preistoric din Moldova și România.
Defileul Cheile Butești
O locație de milioane de ani, pe care s-au păstrat urme ale unei cetăți din neolitic, apărată de maluri abrupte și de un val de pământ.
Mănăstirea "Naşterea Domnului” din Zăbriceni
O mănăstire de o frumusețe rară, cu cea mai mare bibliotecă teologică.